En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

måndag, april 25, 2005

Ny svensk pop 2

Detta är en relativt ny bekantskap för mig. Gruppen som tycks gilla långa namn heter Billie The Vision & The Dancers och släppte förra året skivan I was so unpopular in school and now they´re giving me this beautiful bicycle som också blev Manifest-nominerad. Men det bästa av allt är att skivan finns att ladda ner på deras hemsida. Första låten Summercat är en klockren poppärla om ett smärtsamt avsked på en flygplats till tonerna av fjäderlätt femtiotalspopkomp. I den bästa av världar blir detta årets sommarhit. I vilket fall som helst borde alla som läser detta se till att lyssna på den nu. Resten av skivan har jag inte tagit till mig riktigt än, jag fastnar bara på Summercat hela tiden. Bästa popmelodin jag hört i år.

Etiketter: ,

söndag, april 24, 2005

Bäst just nu vecka 16

1. Biljetterna till Moneybrotherkonserten nästa vecka Laddningen har bara börjat, titeln årets konsert känns given. Höga förväntningar kan ge stor besvikelse men men... På torsdag smäller det.
2. Archie Bell & The Drells (grupp) Soulheaven skrev jag igår och de bästa låtarna är verkligen så bra. Och det var inga okända musiker och låtskrivare de samarbetade med; Phillip Mitchell, Gamble & Huff och Thom Bell.
3. Videon till Håkan Hellström - Dom kommer kliva på dig igen Bra låt och bra video, vad mer kan man begära? Med snygg kostym, snygga skor och vinglig dans kan man komma långt. Åtminstone till Malmö och tillbaka.
4. De la soul - The magic number (låt, Three feet high and rising) Old-school hiphop när den är som bäst.
5. Lost (tv-serie) Lite av ett mellanavsnitt men oj vad bra ändå.

Etiketter: ,

lördag, april 23, 2005

Archie Bell & The Drells - Archie's in love

Fick i förra veckan hem cd:n Archie Bell & The Drells: There's gonna be a showdown, tidig sjuttiotalssoul, ofta i toppklass. Som helhet lite ojämn men det finns ett antal riktigt, riktigt höga toppar. Detta blir en hyllning till en av dem, Archie's in love. Att överhuvudtaget bara komma på tanken att spela in en låt med den titeln och som bara handlar om hur förälskad sångaren Archie är och hur han bara måste åka till sin tjej i Texas är värt en medalj. Och att sedan krydda det med de härligaste körer, stråkar och blås som hörts på evigheter gör att detta är soulheaven på 2 minuter och 44 sekunder. Fullständigt knäckande.

Etiketter: ,

tisdag, april 19, 2005

Dagens låt - Summer breeze

Våren försvann och istället kom kylan tillbaka. Vad göra? Plocka fram Summer breeze så klart. Jo, du vet precis vilken låt det är, (den fanns med i en reklamfilm för något resebolag). Att det sen är nästan omöjligt att avgöra om Isley Brothers verision är bättre än Jackie Mittoos är bara bra. Två sidor av samma guldmynt.

Etiketter: , ,

måndag, april 18, 2005

Ny svensk pop

Ibland gör man schyssta mp3-fynd på små skivbolag- och artistsajter, senast var det Johan Melander & Nya Sta'n som bandet kallar sig. Hittade dem via Musiklandets recension. Jag hade aldrig hört talas om dem innan men tre låtar senare hoppas jag att detta kan bli nåt. Hellmanska låtar och texter funkar ju rätt bra i det här landet om man säger så. Lyssna själva via skivbolaget Unionmusik.com

Etiketter: ,

söndag, april 17, 2005

Världens bästa trelåtarsföljd

Efter en stunds fundering har jag insett att The Strokes nog har gjort de tre bästa låtar som ligger i följd på en och samma skiva. (I alla fall bland de skivor jag har.) Inte ens Håkan Hellström har presterat tre så bra låtar i följd även om Känn ingen sorg för mig Göteborg, En vän med en bil och Ramlar är en väldigt stark utmanartrio. De tre låtar jag tänker på är Last Nite, Hard to explain och New York City Cops från The Strokes debutplatta, Is this it. De är så fantastiskt bra och coola, allt från sången och gitarrerna till de tvära avbrotten. Särskilt gillar jag Hard to explain som så snyggt dör ut och övergår i introt till New York City Cops. De här låtarna och det här albumet visar varför världen 2001 kretsade kring fem stycken New York-grabbar.

Etiketter: ,

Bäst just nu vecka 15

1. Håkan Hellström - Ett kolikbarns bekännelser (skiva). Nu har jag spenderat två månader med den utan att tröttna. Den snarare växer för varje gång. Och i veckan dök vinylverisionen äntligen upp, jättefin även fast det är felstavat på baksidan. Det står "flycktbenägna" men det är en småsak. By the way, jag fick nummer 166 av de 500 som finns.

2. Citizen Kane (film) Såg den mest för att den är en klassiker och var så billig, 49 kr. Den kändes lite åldrad men ändå väldigt imponerande. Klart sevärd.

3. Flickpop eller vad man nu vill kalla det (genre). Jag tänker på grupper som The Supremes, The Ronettes, Marvelettes, Martha Reeves & The Vandellas m fl från 60-talet, ofta Motown. Melodier som verkligen etsar sig fast och med röster från himlen är detta en lite underskattad genre men som återuppstår varje december när Phil Spectors julskiva alltid snurrar varm. Dock är detta musik för vilken årstid som helst och inte bara i väntan på tomten.

4. Lauryn Hill - Can't take my eyes off of you (låt, The miseducation of Lauryn Hill)
Fantastiskt fin låt, albumet känns lite som en besvikelse efter ett par lyssningar men denna låten är brilliant.

5. Våren (årstid) Jag älskar verkligen den här årstiden, alla verkar bli gladare precis som Beatles konstaterade på sextiotalet, "Little darling, the smiles returning to the faces".

Etiketter: , , ,