En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

onsdag, maj 25, 2005

Lite om The Magic Numbers

Softrock tycks bli nästa stora grej. Jag läste just Terry Ericssons hyllning till The Magic Numbers på The Cricket, där skriver han om världens åttonde underverk, jämförelser med The Beautiful South (förra årets bästa skiva, tveklöst), poplåtar som sätter sig lika bra som Last nite och Hard to explain med The Strokes mm. Hoppas bara att han har rätt. Det vore kul med en riktigt bra popplatta igen, med softa melodier och stämsång. Känns som världen har saknat det lite på senaste. 15 juni får du och jag svaret. Håll tummarna.

Etiketter:

tisdag, maj 24, 2005

Veckans låt: Hal - Worry about the wind

Ungefär ett år i efterskott upptäcker jag den. Hal - Worry about the wind. Den låg dold som spår 4 på en sonic-skiva. Då när den kom missade jag låten helt men nu när Hal släppte sitt debutalbumm fick jag reda på att Sonic hade haft med en av deras låtar redan förra året. Så nu sitter jag här och förundras över hur fantastiska stämmor och melodier som faktiskt kan skapas på denna planet. Jag har spelat låten hela veckan och tröttnar inte det minsta. Allt klaffar som mest i refrängen när sångaren höjer sin stämma en oktav och går upp i falsett. Leendet går upp mot öronen. Vet någon om debutalbumet är värt att skaffa eller är Hal bara ett one hit wonder som vissa recensenter hävdar?

Etiketter:

torsdag, maj 19, 2005

Guldgruva: Vinylpodcast

Att hitta guldgruvor är alltid skönt. På Vinylpodcast sitter en minnesotabo och spelar gamla skivor enligt devisen "Fair use of forgotten music". Det rör sig om mestadels utgången musik som han hämtar från gamla 7", 10" och 12", genremässigt rör det sig mest om soul, funk, jazz men även en hel del annat. Väl värt att lyssna på.

Etiketter:

tisdag, maj 17, 2005

Hur ska man lyssna på musik? Del 1

Just det, hur och när ska man egentligen lyssna på musik? Vilken skiva passar bäst till frukost? Är Sade bättre än bob hund när man lyssnar i hörlurar? Passar reggae bara på sommaren? Överallt i massmedierna och på internet finns skivtips i mängder men ingen talar om hur/när skivan låter som bäst. Därför tänkte jag starta en serie med obestämd längd som tipsar om musik för speciella tillfällen.

Del 1: Jazz till frukost
När kaffebryggaren puttrar och flingorna knastrar och man fortfarande vill sova ett tag till tycker jag att jazzen är det perfekta soundtracket. Låt en saxofon virvla förbi, en trumpet strör några toner, en pianist trycker varsamt ner tangenterna medan bas och trummor håller jämn takt. Drömmarna kan ta fart igen.

Tre skivtips:
Miles Davis: Kind of blue
Goran Kajfes: Head spin
The Torbjörn Zetterberg Hot Five: Förtjänar mer uppmärksamhet

Etiketter:

söndag, maj 15, 2005

Bäst just nu vecka 19

1. "Jag klarade sätta tretton fel. Är skyldig två miljoner nu till tipstjänst." (Björns vänner - Alexander Lukas) Björns vänner är verkligen smått fantastiska på sitt enkla sätt.
2. "It's a town full of losers. And I'm pulling out of here to win." (Bruce Springsteen - Thunder road) Aldrig har jag hört drömmen om ett bättre liv formuleras mer effektivt än Bruce gör på öppningsspåret på Born to run-skivan. Gräset är alltid grönare på andra sidan. Nu lämnar vi stan för något bättre. Vi är värda så mycket mer. Detta är det perfekta soundtracket till The American dream.
3. "Jag spruta vatten i hans ögon o gav han en höger, en höger, en höger, en höger, en höger, en höger, en höger och slutligen en vänster sedan fortsatte jag att njuta av min semester" (The Latin Kings - Fint väder) Det var längesen jag skrattade lika mycket när jag hörde en låt som jag gjorde när jag hörde Fint väder. Det började med att min klasskamrat Johan reciterade texten och direkt kände jag att jag skulle gilla den.
4. "Jag går barfota i en affär, tar en glassbåt, jag är kär. Förut var jag sur och tvär. Kanske kan jag trivas här." (bob hund - Düsseldorf) bob hund är alltid bob hund, och det tackar jag för. Närmast återstår att se hur bra Sci-fi Skane är, det verkar lovande minst sagt.


Tråkigast just nu: Monica Zetterlunds bortgång. Jag hade ingen jättenära relation till hennes musik utom de största klassikerna. Men Sakta vi gå genom stan är verkligen en tidlös låt. Georg Riedel spelar (som alltid) finkänsligt baskomp som tillsammans med Monicas svala röst lyfter låten till magiska höjder. Ett mästerverk.

Etiketter: , , , , ,

fredag, maj 13, 2005

Spontanreflektion: Håkan i P3 Live

Det är ungefär för bra för att vara sant. Till och med i radio känns det som en fullkomlig urladdning. Allt klaffar verkligen för både Håkan, bandet och publiken. De river av en knäckande inledning med Jag har varit i alla städer, Ramlar och Magasinsgatan utan att man hinner vare sig blinka eller tänka efter. Allt sker precis i stunden, det är popmusik som både uppstår och går sönder precis framför ögonen och öronen på oss. Håkan har också utvecklat livespelningarna väldigt sedan förra turnén. Slagverk läggs till, ibland tutar någon i en saxofon i bästa Springsteen-anda, Nu kan du få mig så lätt blir en avskalad pianoballad fullkomligt naturligt. "Självklara" låtar utelämnas och oväntade gamla favoriter som Magiskt med tragiskt är tillbaka i repertoaren. Och så sjunger nog Håkan alltid bättre på scen än på skiva. Bättre än benknäckarverisionen av En midsommarnattsdröm blir det inte men vem kan begära mer? Det låter som den bästa poplåt jag hört live (trots att det är i radio) sedan Håkan spelade Kom igen Lena i Huskvarna på Det är så jag säger det-turnén 2002. Hoppas bara att P3 Live får tillfälle någon gång att sända hela konserten. Eller ännu bättre att någon godhjärtad människa filmade kalaset och vill ge ut det på en ny konsert-dvd. Får man önska sig en sådan till jul kanske?

Etiketter:

onsdag, maj 11, 2005

Dagens låt: Timbuktu - Plotten tjocknar

Ojojoj, vad bra den är!! Och vad den sätter sig. Timbuktu flyger över orden till det konstigaste och bästa beatet jag hört på länge. Och den upptrissade slutet är ungefär för bra för att vara sant. Inga ord eller nånting kan stoppa Timbuk & co. En sak står säker efter att jag har lyssnat på den: Klart vi behöver funken. Alltid.

Repeat! Play!!

Etiketter:

lördag, maj 07, 2005

Det svenska musikåret

En sak som är säker är att detta är den svenska musikens år. Så här många bra svenska skivor har det inte släppts samma år sedan jag blev musikintresserad. Ta bara Håkan Hellström, Moneybrother, Timbuktu, Robyn och Timo Räisänen, så många bra svenska skivor kom det inte under hela förra året. Och då har jag inte lyssnat på tungviktare som Kent, The Tough Alliance, Eldkvarn eller Freddie Wadling. Och det svenska musikåret blir nog bara bättre. Snart kommer ju Mattias Alkberg BDs nästa skiva. Och Thomas Öbergs och Jonas Jonasssons (från bob hund) nya projekt Sci-fi Skane som man fick veta lite om i Studio pop kommer bli intressant. "Jag har aldrig bott vid en landsväg" som första singeln heter är en brilliant titel. Hoppas musiken är lika bra. Och till hösten kommer nytt med Nacka Forum och Jonas Kullhammar Quartet. Sedan kan man alltid hoppas att t ex Peggy Lejonhjärta, The Cardigans, Magnus Carlson och Nicolai Dunger släpper något nytt.

Etiketter:

torsdag, maj 05, 2005

Spring i benen 2005

Här är 67 minuter musik som kommer tonsätta den blåa himlen, solen, maskrosorna, vitsipporna, det gröna gräset, leendena, människorna, livet. Kort sagt våren. Musik på temat Sunny skies, positive minds eller Spring i benen 2005.

1. Billie the Vision & The Dancers - Summercat En sån klockren popmelodi som verkligen inte vill lämna huvudet. Fantastiskt bra.
2. Björns vänner - Mörkröda tomater "Jag ber en tjej att flytta sig och hon flyttar sig." Skånska är överlägset den dialekt som lämpar sig bäst i musik. T ex bob hund, Peps Persson, Wilmer X, Timbuktu, Svenska akademien och så Björns vänner förstås.
3. Jack Johnson - Better together Solskenspop från Kalifornien.
4. Östen med resten - Hon kommer med solsken Bästa schlagerlåten de senaste tre-fyra åren. Kan inte få nog av den.
5. bob hund - Jag tror jag är kär En Velvet Underground-cover Guess I'm falling in love på bob hundskt vis.
6. Love Supreme - Follow you home Nytt jazz/blues/popband från Göteborg med släkten Kallerdahl i spetsen. Låten finns på http://www.lovesupreme.se/
7. Lars Lönndahl - Vårens flickparad På alla sånna här gamla låtar framstår livet alltid så enkelt, solsken och äventyr varje dag utan minsta bekymmer. En sanning med modifikation förstås men det blev bra musik av det.
8. Delroy Wilson - Dancing mood "I'm in a dancing mood. When you feel the beat you got to move your feet. You got to clap your hands" Reggaegung i toppklass från Studio one.
9. Lauryn Hill - Can't take my eyes off of you En av de vackraste kärlekslåtarna nånsin? Hoppas hennes kommande album innehåller så här bra låtar.
10. Johan Melander & Nya Sta'n - Dallas Håller fortfarande.
11. Violent Femmes - Blister in the sun Klassiker.
12. Ruth Copeland - Thanks for the birthday card Från Febers 3014-lista. Inte direkt vårlik men måste vara med ändå. Främst för att hon sjunger med oerhörd känsla för detaljer. Låten är ett telefonsamtal där hon tackar sitt ex för födelsedagskortet och hon tror att de kanske kan ha en framtid ihop igen. Sedan berättar han att han har träffat en annan och att de ska gifta sig. Och då brister det för Ruth, känslorna går inte att hålla tillbaka men hon försöker. "No that's not me you hear, just this connection is bad. Sometimes wind crying through the wires, make sounds that are sad."
13. Florence Valentin - Där jag borde va Solskenspop från Haninge. Föredömligt kort också.
14. Tre små grisar - När ja bjur mi gojja på te Jönköpingsromantik med jönköpingsdialekt. Härligt.
15. Los Zafiros - Bossa cubana Också från 3014-listan, kubanskt sväng och stämsång och med basgångar från en annan värld.
16. Archie Bell & The Drells - Archie's in love Fortfarande soulmagi.
17 . Inger Berggren - Sol och vår Var inte schlagermusiken bättre förr så säg? Märkligt härligt låt om det förmodligen mycket tuffa i att bli sol-och-vårad redan i nitton års ålder. Men på Inger Berggren låter det inte som nåt större problem. Fantastisk frasering och betoning också, en underskattad konst. Lyssna bara på sättet som hon sjunger "Vänta hör nu på", klockrent.
18. De la soul - The magic number Precis som hiphop borde va, lekfull, jazzig och som inte tar sig själv på alltför stort allvar.
19. The Lovin' Spoonful - Do you believe in magic "Do you believe in magic in a young girl's heart, how the music can free her whenever it starts? And it's magic if the music is groovy it makes you feel happy like an old-time movie. I tell you 'bout the magic and the free of soul but it's like try to tell a stranger about rock 'n' roll." Så fantastiskt bra. Popmagi från sextiotalet som inte har åldrats en sekund. Stereon säger att låten tar 2 min och 7 sekunder. Men det är ju löjligt. Tiden står ju helt stilla.
20. Håkan Hellström - Taube B-sidan från Dom kommer kliva på dig igen, en bra låt som kanske inte passar in riktigt på albumet. Låter som en fortsättning Här kommer lyckan för hundar som oss.

Etiketter:

tisdag, maj 03, 2005

Robyn - Robyn

"Sometimes I wish life was an r'n'b song, simple and predictable, like three minutes long" (Timbuktu och Embee, The sallad days, Telling from Solitaria)

Det här är ungefär motsatsen till enkel och förutsägbar r'n'b. Robyn låter inte som mycket annat, ett hopkok av influenser, instrument, ljud och personer. Resultatet är spretigt men inte alls i negativ bemärkelse utan tvärtom. Första halvan är mer utflippad än den andra och kanske lite lättare att ta till sig. Förutom Be mine! som väl alla har hört nu finns The Knife- producerade Who's that girl? som jag kan tänka mig blir nästa singel och Robotboy som mest bygger på ekon och röstförvrängning, det kan låta konstigt men det är brilliant popmusik. (Förresten, "It's a good thing tears never show in the pouring rain" från Be mine! är den bästa öppningsraden jag hört på en låt sedan Håkan Hellströms "Jag hör fortfarande hur havsvindarna blåser. Jag ser fortfarande hur hennes mörka ögon glöder." på Jag har varit i alla städer.) Andra halvan är lite försiktigare och vackrare, framförallt finns balladen Eclipse. Den bygger i stort sett bara på Robyns röst som nästan viskar i mikrofonen endast kompad av Georg Riedel på kontrabas och av Björn Yttling på piano. Underbart.

Det märks av Robyn verkligen gillar att ha ett eget skivbolag. Förutom musiken som inte låter som den hon gjort tidigare tar hon ut svängarna vad det gäller själva cdskivan och fodralet. Som skivomslag finns inte mindre än fem (?) olika bilder tror jag, i stort sett är det samma bild med bara små förändringar av Robyns ansiktsuttryck. Och att ha all låtinfo tryckt på själva skivan istället för i häftet är något helt nytt för mig. Inte lätt att läsa men en lite cool idé.

Allt som allt en riktigt bra skiva med mängder av små detaljer som bara väntar på att upptäckas vid nästa lyssning. Ett tecken så väl som något på en bra platta.

Etiketter:

söndag, maj 01, 2005

Bäst just nu vecka 17

1. Robyn - Robyn (skiva) Ibland kaxig, självsäker, ibland lätt och vacker. Lär skriva mer om den senare.
2. Moneybrother (konsert) Det blev inte årets konsert tyvärr, lite för kort och för många bortvalda låtar t ex The pressure, Thunder in my heart, Feelings getting stronger in the dark, I'm losing. Men de låtar som framfördes var riktigt, riktigt bra. Anders som tar i från tårna när han sjunger dominerar bara nästan scenen, för Viktor Brobacke är fortfarande den bästa person man kan se på en scen. Så fullkomligt cool med sina moves och sin inlevelse och tillsammans med Gustav Bendt blir det makalöst bra.
3. Björns vänner (band) Ett av de mest underskattade svenska popbanden som har hittat någon helt egen stil på texterna som de är ensamma om. Ta bara raden: "Jag ber en tjej att flytta sig och hon flyttar sig." Respekt.

Etiketter: , , ,