En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

lördag, juni 17, 2006

Sommarmusik 2006

"Längtar du tillbaka till tiden då sommaren låg oändlig framför dig och varenda grässtrå bar på en hemlighet?" Kanske inte ordagrant men det ska föreställa ett citat från Johan Jacobssons recension av Björn Olssons sjävbetitlade skiva allmänt kallad Kräftan, Sonic nr 10. Ett soundtrack till sommaren i år igen. Köp, lyssna, älska för er som har kvar att upptäcka den.

Andra grejer som kommer göra den här sommaren fin:
Hello saferide - Would you let me play this ep 10 times a day? Återigen briljant underfundig popmusik.
Monica Zetterlund. Bedårande sommarvals är en av de tio bästa inspelningar som har gjorts i det här landet i min bok. Skivan Z - Det bästa med Monica Zetterlund är ett måste.
Evert Taube. Allt är förstås Håkans fel, ända sen han och Sven-Bertil m fl uppträdde i Berwaldhallen i våras har jag nynnat på Sommarnatt, Eldarevalsen, Fritiof i Arkadien, Möte i monsunen, Fritiof Anderssons paradmarch och många fler. Per Myrbergs tolkningar är fina också.
The Beautiful south - Superbi. Grundkurs i hur man skriver poplåtar.

Etiketter: , , , ,

måndag, juni 12, 2006

Hur tänker Åhléns?

När de prissätter skivor till 39.50 kr eller 3 för 100 kr? Och det är ju skapligt nya och schyssta skivor som finns om man bara orkar leta lite bland ställen. Idag kom jag hem med tre nya för en hundring: Timbuktu - WDMD, R.E.M. - Around the sun, Jay-Z - Reasonable doubt.

Tidigare i år och förra året har jag fyndat följande:
Eldkvarn - Atlantis
Destiny's child - Writings on the wall
Solomon Burke - The very best of
The Latin Kings - Omerta
Broder Daniel - Cruel town

Konstig strategi men synnerligen trevligt som konsument.

Etiketter:

Heaton & Simon

Det kom ett litet paket från Luxemburg i förrförra veckan. Beautiful souths nya skiva! När den släpptes i England fanns den inte att hitta i Sverige förutom hos cd-wow så det fick bli en beställning därifrån. Drygt två veckor senare kom den så äntligen, i ett paket från Luxemburg av alla ställen. Och så har de fraktfritt på cd-wow, fråga mig inte hur de får det att gå runt. Nu kommer iaf Superbi som skivan heter att släppas i Sverige på onsdag, alltid något.

Jag ställde upp en hypotes tidigare: Paul Simon är världens bästa på att kombinera text och musik och Paul Heaton (The Beautiful South) är hans närmaste lärljunge.

Och slutsatsen blir att Heaton är bättre den här gången.

Det har snackats och skrivits mycket om Paul Simons nya skiva Surprise. Den har kallats för mästerverk med mera. Och det har skrivits att hans röst skulle vara precis så bra som förr. Det senare är inte riktigt sant men nästan. Däremot har Paul Heaton världens bästa röst, ljus och skör och alltid helt perfekt frasering. Och det verkar som om han tar sitt sångutövande med en klackspark och fyller strupen med ett par pints varje kväll på kvarterspuben. I alla fall är det den bilden som jag får när jag lyssnar. Trots det är rösten lika vacker som när han sjöng Caravan of love med The Housemartins. Men Beautiful south har ju tre personer (Paul Heaton, Dave Hemingway och Alison Wheeler) som delar på micken och där väl egentligen en fördel även om Dave inte är i klass med Paul och Alison.

Förr i tiden var Paul Simon en mästare på popmelodier (lyssna bara på Bookends och Bridge over troubled water) men på Surprise lyser de inte lika klart som på sextiotalet. Beautiful souths melodier är helt och hållet oklanderliga och oftast kombinerade med bra texter. Texter om relationer, kärlek och "if rain makes Britain great then Manchester is greater", om att musik kan få blyga att träda fram och om tecken på att romansen är död, att män inte får gråta offentligt med mera. Simon sjunger om personer och politik och det är inget större fel på hans texter men de drunknar lite i kompet. Kompet på Superbi är ibland ganska nära dansbandsstilen men aldrig fel och vissa låtar svänger så fjäderlätt och okonstlat så att man bara kan le.

Paul Simon: Surprise (5/10)
Beautiful south: Superbi (8/10)

Etiketter: , ,

lördag, juni 10, 2006

Jönköping på frammarsch

Min gamla hemstad tar för sig.

Du pacque. Nya grejen, värsta grejen. Länk. Låter som tja... ruggigt bra bitvis. Kan nog bli stora.

Det funkar. Vad ska du bli när du blir stor morfar? finns på deras hemsida. Lyssna, njut, le.

Etiketter: , ,

torsdag, juni 08, 2006

Accelerator

Årets Accelerator-upplaga är nog den bästa hittills. Med Vashti Bunyan, Essex Green, Jenny Lewis, Hot chip, Arctic monkeys, King Creosote, Death cab for cutie låter det som att det kan bli riktigt trevligt. Övriga band har jag knappt hört talas om och än mindre hört men tvivlar inte på deras förträfflighet. Frågan är bara vilken stad som har bäst startfält?

Etiketter: