En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

torsdag, juni 28, 2007

Stuff I've been reading

Böcker som jag har läst hittills i år:

Ashley Kahn: Kind of blue - The making of the Miles Davis masterpiece
Allt om hur en av världens bästa skivor kom till mer. För jazzdiggare är den obligatorisk. Mer om mina tankar om den här.

Ken Follett: Dödlig strid
Ganska bra spänningsroman. Handlar om ett dödligt gift som stjäls från ett toppsäkert laboratorium i Skottland.

Eric Ericsson: Brev till samhället
Eric Ericsson: Brev till utlandet
Eric Ericsson skriver brev till svenska och utländska företag och föreslår de mest absurda saker. Det kan handla om pantomimteaterns kamp för överlevnad, att köpa krut för att skjuta upp katter i omloppsbana i rymden, träslöjdslärare som sprider falska rykten och mycket mer. Väldigt roligt.

Ben Watt: Patient
Om Everything but the girl-Bens kamp för överlevnad mot Churg-Strauss syndrom. Läs!

Bob Dylan: Memoarer
Halvbra bok. Rekommenderas bara för de riktigt inbitna dylanfansen.

John Ajvide Lindqvist: Hanteringen av odöda
Zombies i Stockholm! Hans första bok Låt den rätte komma in är bättre, så börja med den och läs Hanteringen av odöda sedan.

Dave Eggers: How we are hungry
En samling korta och halvlånga berättelser. Ok, men inte mer än så.

George P Pelecanos: En svart vår
Fjärde boken jag läser om Derek Strange och hans liv som polis/deckare i Washington. Läs böckerna i den ordning som de kom ut för att få största möjliga behållning av dem.



Böcker jag har köpt men inte läst:
Filip Hammar & Fredrik Wikingsson: 100 höjdare
Bill Buford: Hett



Böcker jag dessutom tror att jag kommer läsa i år
John Ajvide Lindqvist: Pappersväggar
Haruki Murakami: Norwegian wood
Jeff Chang: Can´t Stop Won´t Stop - Hiphop-generationens historia

Etiketter: ,

fredag, juni 22, 2007

Riktiga indienyheter

Vid sidan av de mer humoristiska indienyheterna (se nedan) kommer här lite riktiga indienyheter. När indie är som bäst är det charmiga melodier och allmänt välbehag. När indie inte är lika bra blir det ofta tråkigt, påklistrat och överdrivet, men det ska vi inte fokusera alls på nu. Nu ska vi snacka charmiga melodier och allmänt välbehag!

Those dancing days är största indiehypen just nu och de är värda allt beröm. Bandet består av fem tjejer som antingen går på gymnasiet eller precis har tagit studenten och tillsammans skapar de bedårande dansvänlig pop. Lyssna och njut!

Jens Lekman är tillbaka! Klicka in på Per Sinding-Larsens blogg för en länk till Jens nya låt Friday night at the drive-in bingo. Jens 2007 är precis lika bra som Rocky Dennis var 2003, ah sweet memories...

Florence Valentin och Pokerkväll i Vårby gård är en av årets bästa låtar. Pop, blås och uppkäftighet, så bra det känns just nu. Kom om du kan, kom om du vill. Det är pokerkväll i Vårby gård! Inga regler alls, inga planer alls, åh nej, aldrig, aldrig!

Till sist, idag såg jag Emil "Loney, dear" Svanängen på Ica, stort.

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 21, 2007

Indienyheter

Jag hittade just Indienyhterna som varit ett stående inslag i Studio Virtanen i TV8, bitvis löjligt kul. Jag liksom många andra har inte TV8 och har därför missat det här så det kanske är gamla news men likväl roligt att titta på en gång till. Särskilt gillar jag del 8 som ni kan se här nedanför. Levererat av Hasse Aro, övriga delar görs av Erik Arnér och Robert Aschberg.

Indienyheterna 8 med Hasse Aro.

Add to My Profile | More Videos

Här på myspace finns ytterligare nio delar och lite annat. Här på youtube finns inte alla Indienyheter men dock ganska många musikinslag. Mycket nöje.

Etiketter:

tisdag, juni 19, 2007

Dagens låt: Feel again



Min förtjusning för Nick Lowe är omåttlig. Han verkar veta allt man behöver veta. Dessutom vet han hur man översätter det till poplåtar och hur man bygger upp ett album. 12 låtar, 33 minuter, bara två låtar är längre än tre minuter.

På förra skivan The Convincer hade han fina låttitlar som Only a fool breaks his own heart, Lately I've let things slide, She's got soul, Has she got a friend och Let's stay in and make love. På nya skivan At my age har han I trained her to love me, Hope for us all, A man in love, Love's got a lot to answer for och Rome wasn't built in a day. Inte riktigt morrisseyklass på titlarna men nästan.

Han har också lyckats lägga sina bästa låtar på dessa album sist. Sluta när man är på toppen så att säga. The Convincer hade Let's stay in and make love och At my age har Feel again.

Feel again är en låt som i fel händer blir dansbandssmörig men som här blir en solskenslåt som ger en lust att krama allt och alla. Temat är som vanligt kärlek och jag dör en smula varje gång jag hör de inledande saxofontonerna mellan första och andra textraderna.

All the times I can't be with you
and you get tired of being left alone
and your mind needs reassuring
that for me you're still the only one

this love I have for you
it's stronger now than it's ever been
so if you ever get the feeling I don't love you
feel again
(Nick Lowe - Feel again)

Etiketter: ,

onsdag, juni 13, 2007

Sommarmusik

Följande saker kommer jag lyssna mycket på i sommar:

Nick Lowe: At my age
I dagsläget är han Popmelodiernas främsta försvarare av alla nu levande och aktiva.

The Beatles: Revolver
Ett popmästerverk och Here, there and everywhere är bland det allra sköraste och vackraste som har spelats in på denna jord.

Jim Ford: The sounds of our time
Den bortglömda klassikern som nu finns på skiva. Har inte lyssnat så mycket på den hittills förutom låten Harlan county som jag hade sedan tidigare via den utmärkta samlingen Country got soul vol 2. Låten Harlan county är helt och totalt fullkomligt perfekt producerad. Lyssna på hur blåset, kören, gitarristen, Jim och alla andra medverkande skapade tre minuter och tjugosju sekunders ultimat musikperfektion!

The Stoner: The new pink
Sist av kanske alla intresserade ska jag nu ge mig i kast med vad som sägs vara årets svenska jazzalbum. Indiejazz. Jag älskar det ordet. "Man måste inte heller känna sig som John Coltrane när man presenterar ett tema. Jag försöker ibland spela så som jag tror att Håkan Hellström skulle ha gjort om han sjungit melodin." Nils Berg - The Stoner. Läs mer om gränslandet mellan pop och jazz i Liras utmärkta artikel här.

Dusty Springfield: The complete A and B sides
En dubbelcd med hennes a-sidor på cd 1 och b-sidorna på cd 2. Dusty var och är en av världens allra bästa sångerskor. Vilken inlevelse hon hade i precis alla inspelningar hon gjorde, det låter alltid som om hon trodde på det hon sjöng, vare sig hon sjöng smärtsamma kärleksballader eller ljuva viskningar till sin älskade.

Björn Olsson: Björn Olsson (Kräftan)
Som alltid. I den svenska tjugohundratalsmusikhistorien har denna skiva en definitiv plats på prispallen. Björn Olsson kan med visslingar och mmm-körer säga mer om livet än vad som egentligen borde vara möjligt. Den popmusikintresserade vet förstås också att flera av dessa melodier från himmelen har fått fina poptexter och hamnat på Håkan Hellströms album Det är så jag säger det och Ett kolikbarns bekännelser.

Fåglarna

Havet

Träden

Vinden

Etiketter: , , , , ,