En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

söndag, december 23, 2007

Årets album

10. Petter - God damn it!
Säkert!- och Embassysamplingarna var årets bästa crossoverhiphop. Och Isons inhopp i Ställ dej upp/Rör dej in är nästan lika bra. Trots att Petter har varit med typ längst av alla aktiva rappare är han fortfarande verkligen att räkna med.

9. Timbuktu - Oberoendeframkallande
Inte lika självklar personlig favorit som Alla vill till himmelen men det finns många schyssta pärlor här. Vibb aktuellt är min favoritlåt. Visst är skivan bra, men allra bäst är Timbuk live tillsammans med Damn!

8. Ludvig Berghe - An unplayed venue och 48 and counting
Jazzen var inte särskilt närvarande i år heller förutom de alltid lika närvarande Miles Davis, John Coltrane och Jonas Kullhammar. Men Ludvig Berghes båda skivor är ypperlig jazz. Missa inte!

7. Jay-Z - American gangster
Kanske inte så bra som man hade hoppats och önskat men Jigga är den artist som har hängt med av alla artister som jag fortfarande lyssnar på, så givetvis har även denna fått mycket speltid. Som fan av Jay-Z är den given men för blivande fans finns bättre inkörsporter, till exempel The Blueprint eller Reasonable doubt.

6. Jens Lekman - Night falls over Kortedala
Jag faller inte pladask som många andra har gjort men visst, detta är supersmart och fyndig pop. Men mest minns jag en fantastisk konsert och en signerad vinyl som jag nästan slarvade bort direkt efter att jag hade köpt den. Och andra versen i Into eternity! Med dragspelet! Jag minns hur jag satt på golvet framför vinylspelaren och gång på gång la på nålen precis i början av den versen. Om man kan räkna en vers som ett ögonblick är den versen utan tvekan årets ögonblick.

5. Taken by trees - Open field
Vår- och sommarpop som jag upptäckte på hösten. Victoria Bergsman visar upp en bedårande popskiva som låter som lätta moln på en sommarhimmel.

4. Florence Valentin - Pokerkväll i Vårby gård
I år köpte jag både denna och bandets tidigare platta Johnny drama. Och det är två väsensskilda plattor. Johnny drama var enkel, vänlig och väligt bra pop. Pokerkväll är arg, upprorisk och flera gånger bättre. Love sjunger ett par gånger på skivan att han har tröttnat på mespop, och det är så det låter. Clashrock 2007 i svensk tappning för oss alla! Bästa samtidsskildringen av ett Sverige där folk går på Systemet, frivilligt läser tidningen Bon och lyfter 16 ton och endast får en Konsumkupong som tack.

3. Nick Lowe - At my age
Gubbpop, men som tjugotreåring älskar jag detta ändå. Fantastisk popmusik med en hantverksskicklighet av sällan skådat slag. Rome wasn't built in a day och Feel again är två av årets finaste kärlekslåtar. Alla cyniker borde lyssna, och alla andra också!

2. Anna Järvinen - Jag fick feeling och Säkert! - Säkert!
Jag kan inte skilja dessa båda skivor åt. De är olika till det yttre. Men det är popmusik med en otrolig känsla och närvaro. Annas kanske är bättre rent musikaliskt och Säkerts är kanske bättre rent textmässigt. Men men, det varierar från dag till dag. Och it takes two to tango. Detta är två moderna svenska klassiker! Köp dem redan idag!

Gå också in på Musikbyråns hemsida och titta på sista avsnittet, sista fem minutrarna där Anna och Säkert! med metronom, munspel och dragspel framför en svensk version av Kleerups och Robyns With every heartbeat kallad För varje hjärtslag.

1. Beyoncé - B'day (deluxe edition)
Jag är helt knäckt. Jag trodde inte jag skulle falla så hårt för en r'n'b-platta, men detta är en hitkavalkad av sällan skådat slag. Det började med Irreplaceable och fortsatte med Deja vu, Check on it, Get me bodied och Suga mama som mina favoritlåtar på plattan. På B'day finns tillräckligt med låtar med dansgolvspotential för att få folk på gott humör en hel natt. Beyoncé var verkligen nummer ett i år, jag är förvånad, glad och väldigt sugen på att höra nya låtar.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

söndag, december 16, 2007

Årets konserter

Om det är något som har utmärkt det här året är det alla fantastiska konserter jag har sett. Jag blir själv häpen över listan på de band och artister jag sett i år. Tack alla konsertbokare och konsertfixare och artister! Jag skulle kunna skriva mängder om varje enskild konsert men jag nöjer mig med att markera de som har utmärkt sig särskilt med att markera dem med fetstil.

Håkan Hellström
Håkan Hellström & Sven-Bertil Taube
Moneybrother (x2)
Säkert!
Salem Al Fakir
Ison & Fille
Timbuktu & Damn!
Petter
Timo Räisänen
Sahara Hotnights
Kullrusk
Musicmusicmusic
A bossa elétrica
Florence Valentin (x2)
Jens Lekman
The Mary Onettes
The Concretes
Ludvig Berghe Trio
E.S.T.
Anna Christoffersson & Steve Dobrogosz
Irene
Jonas Game
Pacific!
Fredrik Lindborg Quartet
Sambassadeur
Mats Paulson
Lars Winnerbäck
Anna Järvinen

Etiketter:

lördag, december 15, 2007

Årets låtar

Amy Winehouse feat. Jay-Z - Rehab.
Årets bästa! Störtomöjlig att värja sig emot. Med obetalbara rader som "I didn't get a lot in class / but I know it don't come in a shot glass" och "More money, more checks, I'm addicted to fresh / six pair of kicks is my definition of 12 steps"

Beyoncé feat. Jay-Z - Deja vu
Ja jo, den kom väl egentligen 2006, men B'day (deluxe edition) kom trots allt i år. Och Jay-Z är med här också! Den mannen är makalöst bra för det mesta (och så ligger han också tvåa på min last.fm-lista över mina mest spelade artister)!

Lauryn Hill - Lose myself
Lauryn växte sig väldigt stark i somras. Jag skrev en lång hyllningstext om henne här. En låt som är knäckande bra, precis som det mesta Lauryn har gjort hittills. Och en sån här bra låt slänger hon in på soundtracket till en tecknad film, verkligen ingen skåpmatsmusik. Längtan efter ett nytt album är stark.

Moneybrother - Just another summer
Visst, Anders var väldigt bra 2007 och jag såg två riktigt bra konserter med Pengabrorsan, men albumet var sisådär. Men Just another summer blev ett sommaranthem till dans, förälskelse och dagar på stranden.

Nick Lowe - Feel again
Så. himla. vackert. Hör på det lätta svänget, sånginsatsen, saxofonen, anslaget i låten, kärleken. Vackrare blev det inte i år.

Ison & Fille - Förståru?! (Remix)
Sveriges bästa rappare för tillfället! Och de har också förmånen att rappa till riktigt grymma beats. Förståru?! är en partystänkare och en av få hiphoplåtar som är så bra att den lämnat en klump i halsen och jag blir nästan tårögod över vilket flow de har i denna låten.

Rastegar feat. Patrizia - Om vi inte
Svensk soul om trevande kärleksförsök. Kanye hade varit nöjd med beatet.

Anna Järvinen - Götgatan
"Åh, jag gick i solen / Utan att sakna nåt / Åh jag gick där mitt i våren, den lyckan var kort / För in kom du, och var vackrare än jag vad jag har sedan sett dig va / Jag låtsas att jag är på väg till dig / och det här, här är tåget som tar mig hem till dig / Åh, det är ok, jag ska bara vara hos dig / Behöver inte titta mot mig, eller säga nånting stort, åh, nej, nej, nej, nej, nej"

Säkert! - Är du fortfarande arg?
Jag vet inte hur Annika Norlin gör men typ allt hon har rört vid hittills har blivit till guld och det här är bästa låten på skivan.

Peter Jöback med Annika Norlin - Han är med mig nu
Storslagen, orkestrerad pop om en kärlekskamp med en lycklig vinnare och en trumpen förlorare, ni får själva gissa vem som har vilken roll i dramat.

Timbuktu & Damn! - Karmakontot (Live i Göteborg)
Liveversionen av denna låten är bland det grymmaste som har spelats live i år, och den visar vilket fenomenalt band Damn! är. Spring och se dem live på nästa turné! Tills dess går ni in på cdon och köper den här låten för en tia.

Sven-Bertil Taube & Håkan Hellström - Vackert så
Den enda låt som Håkan har medverkat på i år och givetvis tar den sig in på en lista över årets bästa. Konsertserien Från tango till Taube där Håkan uppträdde tillsammans med Sven-Bertil och stor orkester i ryggen har uppenbarligen bara lett till positiva saker. Taube har fått nya fans, Håkan har fått nya fans. Utsålda hus, stående ovationer, Sven-Bertil har släppt sin första skiva på fjorton år. Den som har gjort sin håkanläxa vet att redan första gången Håkan var på Skansen (2001) valde han en taubelåt som allsång, Så länge skutan kan gå. Och i år blev han årets Taubestipendiat. Nu håller jag tummarna för att Håkans nästa skiva inte ligger allt för långt fram in i framtiden.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

onsdag, december 12, 2007

Årets athems

Nu börjar summeringen av 2007! Först en lista som inte handlar om årets låtar i den vanliga bemärkelsen utan snarare gamla låtar som har betytt något extra i år.

Årets kämpa-fast-det-är-tungt låtar:
Helt off - Jobba. "Upp vid sex, in i svid, cykla dit, vintertid, stämpla in, somna bort, hoppas att dan blir kort."

Looptroop - The struggle continues. Hela texten är värd att citera men jag väljer den bästa biten. "And when your mind sees no difference between wrong or right/and your life sees no difference between dark or bright/and when not wakin' up is your only spark of light/remember, we got a war to fight!"

Årets jag-är-missförstådd-och-ingen-älskar-mig låt:
The Supremes - Discover me. Redan första versen sätter stämningen: "Hidden here behind four walls/Unknown to passers-by/I'm just a soul deprived of love/I've yet to reason why/I've got so much to give someone/so many dreams to share/and a promise of a faithful love if someone would only care"

Årets lycklig-kärlek låtar:
Helt off - Tvåsam. "Man blir dubbelt så stark man blir dubbelt så glad/och man kan konstatera att så ska de va"

Darlene McKinney - Plain simple ordinary wonderful guy. "Well, he don't have a letter on his high scool-sweater/and even if he did I wouldn't love him any better/he's not athletic and his grades ain't high/he's just a plain simple ordinary wonderful guy"

Årets party-all-night-long låt:
Ison & Fille (med Sabo): Hela dan varje dag. "Bara tugg-tugg rulla upp/tjena bror, ere lugnt?/slangsnacka B-kändis väntar på A-kassa/för anthem hela dan varje dag/höjer min rankningsplats plus höjer min gage/så höj era glas för söderorts stolthet/hög som rymdraket å jag vill aldrig nånsin komma ner"

Etiketter: , , , , ,