En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

måndag, april 28, 2008

Skivmässa igen

I helgen var det skivmässa igen. Härliga tider!

Fem fina vinyler gick jag hem med!
The Pogues - If I should fall from grace with god
Dexy's midnight runners - Too-rye-aye
Pacific! - Sunset blvd 12"
Teddy Pendergrass - Life is a song worth singing
Kraftwerk - Trans-Europe express

Och vilka skivor sen!

The Pogues som spelar irländsk popfolkmusik med en frenesi och glädje som är svåremotståndlig när den är som bäst. Och Fairytale of New York är ju med på albumet också! Titta också på omslaget, man fattar ju direkt att det är en bra platta.



Dexy's mix av pop, soul, blås, stråkar och kärlekstexter måste vara den mest fulländade musikaliska kombinationen ever! Och har man en låttitel som Jackie Wilson said (I'm in heaven when you smile) behöver man inte säga så mycket mer. Annat än möjligtvis att låten lever upp till sitt fulla namn och är en stolt, svängig kärleksserenad och en tematisk släkting till Tom Waits-låten Little trip to heaven (on the wings of your love) som med sin textrad "I don't need to take no trip to outer space / All I have to do is look on your face" säger ungefär samma sak. Och efter att mästerverket Come on Eileen tonat ut sist av allt på b-sidan visar Kevin Rowland vilken utmärkt sångare han kan vara ibland. När man tror att låten har tonat ut och att skivan är slut sitter han där och sjunger några korta rader a capella så fint att träden blir aningen grönare här utanför fönstret.

Pacific! och deras mästerverk Sunset blvd skrev jag om här. Och på b-sidan här finns supersköna låten Do it som de spelade på konserten men som inte är med på deras album Reveries. Do it är veckans soundtrack!

Teddy Pendergrass-låten Life is a song worth singing har alltid varit en av mina absoluta favoritlåtar sedan Mats Nileskär spelade den i en P3 Soul-special om Jaheim 2001 som jag fångade på kassettband. Jag har lyssnat ofta på den kassetten och alltid diggat just den Teddy-låten. Nu har jag albumet med samma namn som är Philadelphisoul signerat legendarerna Gamble och Huff. Men bara titelspåret räcker för att hosta upp de sextio kronor som vinylen kostade.

Kraftwerk har jag länge varit nyfiken på men aldrig börjat lyssna på. Nu börjar den resan, tvärs genom Europa.

Etiketter: , , , ,

tisdag, april 22, 2008

Bebopalula

Huskvarna: Folkets park, 2002
Skövde: Kalasturnén, 2003
Huskvarna: Folkets park, 2005
Linköping: Where the action is, 2005
Linköping: München Hoben, 2005
Norrköping: Flygeln, 2006
Göteborg: Konserthuset, 2007
Stockholm: Gröna lund, 2007

Listan över mina håkankonserter kompletteras nu med Stockholm: Fryshuset, 2008.

Ibland kan jag undra varför jag åker på fler håkankonserter, särskilt utanför min egen hemort, vilket bara innebär resetrassel och extrakostnader. Men när jag väl är på plats försvinner alla tvivel. Nu senast blev jag till och med tvungen att nypa mig i armen ett par gånger för att försäkra mig om att det som hände på scenen faktiskt hände.

Det var fest och boogie och ballader i ett par timmar. Tro och tvivel var mäktig, Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din likaså, Mitt Gullbergs kaj paradis knäckte lite mer än vanligt. Långa vägar som kan vara Håkans näst bästa låt nånsin efter Kom igen Lena överraskade lite negativt på scen, men var fortfarande väldigt bra. Att Känn ingen sorg och Lena är två utomordentliga livelåtar behöver väl inte ens nämnas egentligen. Den enda kritik jag kan ge mot konserten är att det saggar ibland i balladerna, men de vägs alltid upp av upptempolåtarna och ett stompigt boogiepiano och Finns smattrande congas. Och då finns det inget liveband på planeten som är bättre. Håll i hatten gosse!

Etiketter:

söndag, april 06, 2008

Stuff I've been reading

Uppföljning på förra sommarens lista.

Filip Hammar & Fredrik Wikingsson: 100 höjdare
Trevlig bok, baserat på tv-programmet med samma namn. Väldigt underhållande tidsfördriv.

Bill Buford: Hett
Om Bills egna upplevelser när han bestämmer sig för att sluta som journalist och börja extraknäcka som köksslav i ett högklassig resturang. Bra bok.

John Ajvide Lindqvist: Pappersväggar
Skräcknovellsamling, ett måste för fans av hans tidigare böcker. Övriga bör börja med Låt den rätte komma in.

Jeff Chang: Can´t Stop Won´t Stop - Hiphop-generationens historia
Började läsa denna men orkade inte klart. Musikbitarna var bra men jag är inte lika intresserad av breakdancen och graffitin. Och så var den väl lite väl detaljerad eller så måste man vara mer hiphopfan än vad jag är.

Harry Potter 1-4
Fick ett ryck och började läsa Harry Potter-serien förra sommaren när hajpen kring sjunde delen spred sig. Jag orkade med de fyra första på raken, tiden får avgöra när jag tar 5-7.

Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor
Fick i julklapp. Bra spänningsroman. Och så förstår man vad det är alla andra snackar om...

Mats-Eric Nilsson: Den hemlige kocken
Väldigt intressant bok om fusket och trixandet i matindustrin. Fast det leder till att man inte blir sugen på mat i mataffärerna längre... Läs om du törs så att säga.

Boken från Evert-boxen
Denna bok medföljde den stora Evert Taube-boxen (Dessa skivor har jag insjungit och godkänt, Samtliga grammofoninspelningar 1921-1970). Väldigt underhållande för Evertälskare.



Läser just nu:
Ken Follett: Nattväktarna
Letade fram en oläst pocketbok ur en flyttkartong nyligen. Fick den i julklapp för länge sedan men har inte läst den förrän nu.



Böcker jag har köpt men inte läst:
Inga



Böcker jag dessutom tror att jag kommer läsa i år:
Sven-Bertil Taube: Ord och många visor
Åsa da Silva Veghed: Brasiliansk musik
Kanske något av Sture Dahlström, tips någon?

Etiketter:

Konsertvår

Jag måste skriva av mig lite om mina konsertupplevelser den här veckan. Förra veckan slutade med att tre tänka konserter inte blev nåt alls (Fabian Kallerdahl Galore, Club Killers och Dreamboy) vilket var väldigt trist. Men den här veckan har innehållt diverse konserter fyllda med spelglädje.

Det började med Boban Markovic och hans band i Norrköping i torsdag. De spelar balkanbrassfolkmusik och det är en genre som gör sig fruktansvärt bra live. 10 blåsare och 3 trumslagare på scen, vilket enormt sväng de fick till, och som folk dansade! Som konsertupplevelse är det svårslaget, sådana band ser man inte ofta i Sverige tyvärr.

Igår var det dags igen för Linköpings egna jazzfestival som alltid är en väldigt trevlig tillställning oavsett hur många på förhand intressanta band som är bokade. Man hittar alltid nya favoriter i mängden när man traskar mellan olika konsertscener i konserthuset. Det jag minns mest från igår var Svante Thuressons fantastsiska röst och sångteknik, Nisse Hellbergs vilda rock 'n' roll, basisten i Earth jazz agents, Peter Asplund som extraknäckte som duettsångare tillsammans med Margareta Bengtsson, Andreas Öberg trio med en grym hammondist vid namn Palle Wagnberg, och tyvärr att det var alldeles för dålig uppslutning på A bossa elétrica som avslutade kvällen på en av scenerna. A bossa spelade lika bra som senast de var här i stan, men tyvärr var uppslutningen och lokalvalet dåligt. Men jag trivdes ändå och jag fick höra två nya låtar tror jag. Hoppas den efterlängtade andraskivan kommer snart.

I den här stan finns ett antal bra konserter att se fram emot i vår. Här är vad jag har tänkt se:
9/4 Joakim Simonssson, Flamman
10/4 Hästpojken, HG
(19/4 Håkan Hellström, Stockholm)
24/4 Vapnet, HG (krockar med Ceasars, Platens, jag väljer Vapnet)
27/4 Sven-Bertil Taube och Östgötasymfonikerna
8/5 Johnossi, HG (krockar med Veronica Maggio, Platens, vill väldigt gärna se båda. Får väl se hur det blir)
29/5 Looptroop rockers, Platens

Etiketter: , , ,