En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

fredag, januari 30, 2009

Bäst just nu

1. A Camp - Colonia
De första 5-10 lyssningarna säger att detta är ett majestätiskt album som kommer att hålla länge.

2. Anna Järvinen - Äppelöga
Annas hett efterlängtade nya singel finns på Häpnas hemsida. Det är väldigt lätt att älska Annas låtar, de är ju så himla bra!

3. Dundertåget - Ifrån mej själv
Dundertåget är Strängen från Hellacopters svenska variant av Thunder Express. Snart kommer fullängdaren, men redan nu finns singeln att höra på Myspace. Med fantastiska låttitlar som Alla andras fel, Skaffa ny frisyr och Delad vårdnad (Ska du ha spö) är albumet verkligen nåt att se fram emot.

4. Promoe - Detta har hänt
Promoe ska äntligen släppa soloalbum på svenska. Första smakprovet finns på Looptroops hemsida.


Den uppmärksamme läsaren har noterat att det bara är svenska artister på listan. Svensk musik överlag är så enormt bra just nu så det finns ingen anledning att vara orolig att 2009 inte skulle bli ett bra svenskt musikår.

Etiketter: , , , ,

söndag, januari 25, 2009

Faith Evans - Again

Motivering: För att det är så här det låter när soul- och r'n'b-himlens alla portar öppnar sig! Ett glittrande sväng, en uppriktig text, en kör, ett band, en underbar sångerska!

Om O helga natt är välkänd så är nog Again okänd, men det är definitivt en av 2000-talets bästa, mest förbisedda låtar. Det är en sån unik låt att den tål att spelas 10 gånger på raken utan att jag tröttnar.

Even though my money changed
I try my best to stay the same
But you know with more money
more problems came


Den sista raden nyss syftar så klart tillbaka låten Mo money mo problems som Faiths man The Notorious B.I.G. gjorde 1997. Faith är kanske mest känd för att hon var gift med en av världens mest kända rappare, men hennes egen karriär är väl värd att lyfta fram. Jag har skivorna Faithfully och The first lady och de innehåller riktigt bra r'n'b. Låten Again var förstasingeln från The first lady.

If I had to do it all again
I wouldn't take away the rain
cause I know it made me who I am
if I had to do it all again
I've learned so much from my mistakes
that's how I know he's watchin' me


Faith Evans vet, precis som alla andra som är äldre än pubertetsåldern, att alla motgångar och all skit, formar en lika mycket, om inte mer, än vad livets alla positiva saker gör. Så skulle hon få leva om sitt liv så skulle hon ändå inte plocka bort regnet.

Nobody knows what life may bring
it might make you happy
it might make you sad
sometimes yeah
I know there's a reason for everything
lord I know
that's why I keep believin' whatever's meant to be
is gonna be


Som en hel del annan amerikansk musik är detta en religiös låt. Hon vet att hon blir räddad av sin gud, trots regn och skit och att media spekulerar och överdriver.

And the media tried to say
I had a habit I couldn't manage
and I'm throwing my life away.
Yeah, but everything ain't what it seems
just because it's on tv
cause they speculate and exaggerate for a better story


Under tiden jag har skrivit den här texten har jag spelat låten sex gånger. Det här är sjukt bra! Så sätt igång låten så dansar vi!

Lyssna i Spotify
Se på Youtube (musikvideo)
Se på Youtube (live i tv)

Etiketter: ,

lördag, januari 24, 2009

Helgens låt

Helgens låt är definitivt A Camp med Stronger than Jesus. Så otroligt bra på alla sätt, melodi, verserna, refrängen, framförandet, texten! Kanske framför allt texten. Och Nina så klart! Bara början är ju fantastisk:

Who told you love is the Alpha and Omega?
And that your heart will lead you to the only one?


Och så lite senare:

It’s a riddle how lovers can stay alive
but we bloom and breathe and multiply


Och mot slutet kommer den underbara sista versen som leder upp till sista omgången refränger:

We believers trust in strangers
any monkey looking like a saviour
it’s a riddle how
we’re still living now
oh, how little we know, oh


Om någon vill utnämna Nina Persson till världens bästa sångerska nu så protesterar jag inte. Hennes känsla i rösten är unik. Colonia släpps på onsdag. Det känns just nu som att det är årets Frida Hyvönen om ni förstår.

Etiketter:

måndag, januari 19, 2009

Dröm







I'd be safe and warm if I was in L.A.
California dreamin' on such a winter's day







Etiketter:

Diskmusik

Viss musik lyssnar jag nästan bara på när jag diskar. Johnny Cashs skiva American III har blivit en sådan. Den passar utmärkt med sina sing-a-long-vänliga texter som gör att det går rätt smidigt att diska.

Men det som verkligen slår mig när jag tar fram den skivan är hur deppig den är. Nästan rakt igenom. Han sträcker ut hela sin hand och hoppas att någon räddar honom.

And then I see a darkness
And then I see a darkness
And then I see a darkness
And then I see a darkness
Did you know how much I love you?
It's a hope that somehow you
Can save me from this darkness


Hela skivan är fantastisk och bärs upp av hans sargade, väldigt soulfyllda röst, med ålderns visdom sjunger han om döden, kärlek som inte blev och att han känner sig sviken för att ingen har sagt "Kom in och ät med oss" när han kände sig ensam. Men bäst är nog ändå covern på U2:s One. Flera, flera gånger bättre än originalet. Den smutsiga sidan av texten kommer fram bättre när Johnny sjunger tycker jag. Det är en sådan låt som folk får för sig handlar om lycklig kärlek om man bara lyssnar flyktigt på texten. Precis som med I will always love you med Dolly Parton. Den kategorin av låtar är väldigt tilltalande och enormt starka. Den som inte har hört dem har inte hört mycket. Ta fram Spotify och lyssna direkt. Och den som inte fäller en tår då har inget hjärta.

Etiketter: ,

söndag, januari 18, 2009

Jussi Björling - O helga natt

Motivering: För en röst som spränger berg.

Alla har nog hört Jussi Björling sjunga O helga natt. Jag vet att några tycker att den är gammal och trist, men jag älskar hur melodin vaggar fram, inramningen, crescendot i slutet på verserna och framför allt Jussis röst.

Han var begåvad med en röst som skulle höras över hela Globen eller Ullevi utan mikrofoner. Han är ju också ansedd som en av tidernas bästa tenorer för hans insatser i diverse operor.

När Jussi kommer till slutet av första versen och ökar i styrka trycks jag tillbaka i soffan av kraften i rösten. Jag tänker på partiet i låten som börjar med "Folk fall nu neder, och hälsa glatt din frihet". Men det är på motsvarande ställe i andra versen som magin verkligen slår in. När han kommer till den sista delen av låten och klämmer i med i ett fortissimo och går upp en oktav i "O helga naaaaaatt" då rycker det till i maggropen och nackhåren ställer sig på ända. Sedan fullföljer han sista strofen minst lika pampigt "Du frälsning åååååååt oooss gaaaav". För mig är det här ett bevis på hur mycket magi man kan skapa med en mänsklig röst!

Lyssna i Spotify
Se på Youtube


Etiketter: ,

Musikhistoriens sju underverk

Nu kommer början till slutet. Bloggens väg mot slutet, motiveringen finns här för den som missade den.

Det blir en lista med musikhistoriens sju underverk enligt mig. Eller åtminstone blir det en lista med sju riktigt bra låtar som jag inte direkt har skrivit om tidigare. En lista helt utan Håkan Hellström också. Jag ska förse er med spotify- och youtube-länkar i möjligaste mån i förhoppning om att ni lyssnar och också en förhoppning att låtarna på listan kan leda till diskussion kring musiken. Det blir en lista med varierande genrer, svenskt och utländskt, gammalt och nytt, instrumentalt och vokalt.

Och när sista låtens crescendo har klingat ut har också En midsommarnattsdröm klingat ut. Men än är det ett tag kvar dit. Så nu kör vi igång!

Etiketter: ,

onsdag, januari 14, 2009

Fever ray och musiken

Hur går tänket när man väljer att släppa en skiva för nedladdning 12 januari men den fysiska skivan inte förrän 18 mars? Vem orkar vänta så länge? Hade cd:n släppts idag hade jag köpt den, men istället köpte jag Fever rays skiva via Klicktrack. En trevlig sak med det är att man får texthäftet som en pdf-fil på köpet. En annan sak angående releasen är ju att så här mörk och suggestiv passar bäst under årets mörka tid och alltså borde släppas nu. Musiken är ju färdig så det hade väl bara varit till att snabba upp pressningen av cd-skivor lite?

En trevlig sak är att Karin samarbetar så mycket med Christoffer Berg som en nujazzdiggare som jag känner för sitt alter ego Hird. Hans platta Moving on (där bland annat Yukimi Nagano sjunger) är bitvis riktigt skön.

En till trevlig sak vore om Fever rays utlovade marsturné kommer till Linköping/Norrköping. Platens hade passat bra, HG också. Vi får se.

Till sist ett bra citat från näst sista låten Keep the streets empty for me:

A lot of hope in a one man tent
There’s no room for innocence
Take me home before the storm
Velvet Mites will keep us warm

Whispering
Morning keep the streets empty for me

Etiketter: ,

måndag, januari 12, 2009

En upptäckt

Sist av alla upptäckte jag nog hur bra Daft punks album Discovery är. Köpte det strax innan jul och har lyssnat på det rätt mycket sedan dess. Det känns som ett helgjutet album med både dansgolvsrökare och mera chill-låtar. Sent ska syndaren vakna. Det känns nu som att jag och Daft punk har en lång, grön framtid till mötes.

Skrivet till tonerna av Digital love en mörk måndagkväll i januari 2009.

Etiketter:

torsdag, januari 08, 2009

Håkan Hellström - Det är så jag säger det

Plats 1: Håkan Hellström - Det är så jag säger det


Det kan ta slut imorgon eller hålla på för alltid
ibland är det så



Håkan Hellström sätter alltid ord på allt som ingen annan gör. Han tar till de stora känslorna. På den här tiden (2002) talade han ofta om "feber", vilket var en beskrivning på något slags rustillstånd som hans musik var tänkt att nå.

Men vi dansar och du har så mjuka läppar

Och som den gjorde det och som den gör det! Man kan älska eller hata sån här kamikazemusik när han vräker ur sig sitt hjärta på de kanske mest patetiska sätt i balladerna, samtidigt som han dansar natten lång i de ösiga låtarna. Man kan tycka att ibland måste man misslyckas med den taktiken, det kanske är sant, men jag tycker att han klarar sig väl genom hela albumet. Det finns inga riktigt svaga spår, men det finns många toppar!

Men ibland krävs det mer
innan jag öppnar armarna
förlorar mig och känslorna faller fritt
på midnattsgatorna
vem skulle bry sig
om våra hjärtan blev förstörda?


Det är så jag säger det är en skiva som är som ett ypperligt blandband. Det finns dansgolvshits, visor, ballader, sambatrumor, bombastiska instrumentalpartier och lite till. Själv gillar jag sällan skivor som är slätstrukna och jämna hela tiden, det krävs mer dynamik än så för att jag ska lyssna på ett helt album från början till slut.

När musik är som bäst är den tröst, verklighetsflykt, glädje, en förstående vän och en dröm om att allting är möjligt. Håkans musik är allt det där för mig! Och nu när vintern plågar staden med bitande kyla, drömmer jag om aprilhimlen.

Och jag tänker alltid på Dig i april

Varje Håkanalbum innehåller några låtar med texter av absolut bästa sort, här gillar jag mest Det är så jag säger det, Rockenroll, blåa ögon - igen och Mississippi kan vänta. Idag är det just den sistnämnda som biter sig kvar. Jag tänker mig ett kärlekspar som sjunger den för varandra. Riktigt vad den betyder vet jag inte, men vackert är det.


Åh håll mig, ååh håll om mig
vi är nån annanstans
du kanske aldrig mer är med mig
men om vi var nån annanstans

Så kyss mig, åh kyss mig
är det på riktigt
eller drömmer jag
all oro som du har

Åh, håll om mig

Mississippi kan vänta
Mississippi kan vänta
på en bättre dag
en bättre dag
men inte jag



Etiketter: ,

tisdag, januari 06, 2009

Årets bästa månader

Listtokig som jag är kommer här en lista på årets bästa månader. Jag gjorde den igår när jag inte kunde somna.

12. November - Mörk, kall, tråkig
11. Februari - Kall
10. Oktober - Allt blir bara mörkare och regnigare
9. Januari - Kall
8. September - Kan vara ljus och trevlig
7. December - Julstämning är alltid trevligt
6. Juli - Ofta väldigt bra, men ibland regnar den bort, kan också vara plågsamt varm, men det är sällsynt
5. Augusti - Trevlig
4. Juni - Sommaren har bara börjat...
3. Mars - Våren har bara börjat...
2. April - Värmen kommer, solen kommer
1. Maj - Livet leker, sommaren och semestern/sommarlovet är nära!

Nu vill jag veta era listor. Vore spännande om någon har samma rangordning.

Etiketter:

söndag, januari 04, 2009

2009

Vad kan jag förvänta mig av 2009?

Jag vill förkovra mig i klassisk musik mer än tidigare. Det betyder inte att det blir så, men jag skulle vilja det. Får använda Spotify till det också. Dessutom vill jag förkovra mig i annat som jag vet att jag har kvar, mer Bob Marley, mer Bob Dylan, mer Frida Hyvönen, mer Tom Waits, mer Stina Nordenstam, mer Daft punk, mer Esbjörn Svensson Trio.

Jag vet redan att jag kommer se många bra konserter. Några internationella höjdare kommer det bli: AC/DC, Bob Dylan och Beyoncé, samt några personliga favoriter: A camp, bob hund och Hello saferide.

I skivväg hoppas jag bara att A camps skiva blir bra samt att Florence Valentin får ur sig sitt tredje album.

Jag skulle vilja läsa fler (svenska) litteraturklassiker; Strindberg, Selma med flera. Överhuvudtaget skulle jag vilja läsa mer böcker.

En midsommarnattsdröm kommer lägga ner. Den dör inte knall-och-fall här, men den kommer avslutas i vår med en annan följetångslista. Anledningen är att bloggen börjar gå runt. Jag har skrivit om mina favoritartiser, inte en gång, inte två, utan många, många fler (48 gånger om Håkan Hellström till exempel). Inspirationen tar slut efter ett tag. Bloggen har funnits i snart fyra år och det är ungefär tre år längre än vad jag kunde tänka mig 2005 när jag började. Den kommande listan som står som avslutning för bloggen kommer ha sju delar och kommer bli le grande finale, den startar nog om någon vecka eller två. Ämnet tar vi den gången så att det blir lite spännande.

Dessutom ska jag ägna mig mer åt mitt eget musicerande, jag vill kunna spela in och få upp några låtar på myspace. Inte för att jag hoppas bli artist utan bara som en kul grej. För hur kul jag än tycker det är att skriva och tycka och tänka om musik så är det ännu roligare att spela själv. Mitt blygsamma mål i livet är att lära mig spela alla instrument (hjälpligt), det kommer säkert att skita sig, men, men. För inte så länge sedan såg ni ett foto på alla instrument jag äger och mina nuvarande planer på att utöka samlingen.

2009 kommer bli ett bra musikår! Precis som alla andra år! Väl mött!

Etiketter: