En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

måndag, november 14, 2005

Musik i tenta-p

När man har fått nog av projektarbete och tentor finns det nog bara en materiell sak att ta till: musiken. Särskilt lämplig i sammanhanget är Sades fem år gamla album Lovers rock. En mer trösterik skiva har jag aldrig stött på, den börjar med den monumentala By your side med textraderna:

Oh when you’re cold / I’ll be there / Hold you tight to me / Oh when you’re low / I’ll be there / By your side baby”

Sade sjunger så nära mikrofonen att man känner värmen hela vägen och ut genom högtalarna. Resten av albumet handlar om samma saker: kärlek, längtan och tröst. Alltihop till fantastiska små trasiga melodier och effekter, men inget som stör utan det bara förstärker Sades röst. Faktum är att skivan är fylld med så mycket inbyggt hopp att den skulle kunna delas ut till alla nya studenter varje år för att färre skulle hoppa av studierna. Ok, lite överdrivet förstås men för alla som har ett öppet musiköra och är sugen på nya musikaliska vägar men ännu inte har hört Sade är detta en utomordentlig platta. Framförallt eftersom det är en musikalisk motsvarighet till att bli insvept i en filt med en stor kopp té när man sjunker ihop över böckerna inför tentorna. Och när man kommer till sista låten, It’s only love that gets you through så vågar man faktiskt att tro på en ny morgondag, att solen kommer att gå upp imorgon också och att man faktiskt kommer att komma vidare. Sade viskar fram orden rakt in i lyssnarens öra:

”Somehow you made it to / the other side / You didn’t suffer in vain”

Etiketter: