En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

torsdag, november 30, 2006

Fyra jullåtar

Julmusik är kul så här kommer fyra tips på några riktigt bra jullåtar i varierande stil.

Kings of convenience - Deilig er jorden
Inget är så påtagligt nära som när en liten grupp sjunger a capella, bara röster, inga instrument. I denna låten framför Kings of convenience Härlig är jorden på bräcklig norska utan komp, en pärla.

Blind boys of Alabama med Aaron Neville - Joy to the world
Mer av samma vara. Blind boys of Alabama är ett gäng blinda farbröder från staterna som har sjungit gospel i årtionden. För två år sedan gjorde de en julskiva med en rad olika gästartiser som Tom Waits, Solomon Burke, Mavis Staples, Shelby Lynne med flera. Men bäst av alla är Aaron Neville - mannen med guld i strupen, han skulle kunna ha världens mest karaktäristiska röst, man hör direkt att det är han som sjunger om man stöter på någon ny låt med honom. Här sjunger han solo ovanpå Blind boys stämmor. Blandningen av hans falsett och Blind boys skorrande gamla röster är oemotståndlig, ren och skär magi i mina öron.

Hello saferide - Ipod X-mas
Här är det tvärtom, bjällerklang och massor av instrument, körer och fart. Och texten om tjejen som blev dumpad precis innan jul är väldigt bra. Från den trevande inledningen, stegringen, verserna, refrängen och till den avslutande ensamma konstateringen "As you're on your way, merry christmas, you just ruined my favourite holiday" är det julpopmagi i klass med Phil Spector.

Darlene Love - Christmas (Baby please come home)
På tal om Phil Spector alltså. Darlene Love var den bästa sångerskan som han arbetade med enligt mig, med en röst som kan försätta berg. Varje år den 23 december i David Lettermans talkshow står hon där och sjunger Christmas (Baby please come home), en jullåt som säger precis allt. Det enda man vill är att ens älskling ska komma hem och vara hos en, för vi hade ju så roligt förra året. Det är sentimentalt och pampigt och ren och skär soul power på en och samma gång. Och i tv blir det hur bra som helst, det är så vackert att jag gråter varje gång jag ser henne stå där och sjunga denna låten. Ska ni bara ha en julskiva ska ni ha Phil Spectors, ska ni bara lyssna på en jullåt är det denna.

Etiketter: , , , , ,

5 Comments:

  • At söndag, 03 december, 2006, Anonymous Anonym said…

    Shit! Helt makalöst.

     
  • At söndag, 03 december, 2006, Anonymous Anonym said…

    Här har du en annan bra jullåt.

    http://www.thecarny.com/mp3/The_Carny_-_This_Christmas.mp3

    Uppföljaren släpps på www.thecarny.com på första advent, alltså i dag.

     
  • At onsdag, 20 december, 2006, Anonymous Anonym said…

    Julrusk.se - mer jul än du bad om!!!!!! Glöm för allt i världen inte bort denna fantastiska julsida, med ünderbara nyskrivna jullåtar varje dag hela advent - och detta helt gratis. Man blir rörd av lycka och uppfylld av julefrid!

     
  • At lördag, 23 december, 2006, Anonymous Anonym said…

    ..Och Cry cry christmas! Damkören The Sweptaways feat. Magnus Carlson och The gray brigade.
    www.myspace.com/godjul

     
  • At måndag, 26 november, 2007, Anonymous Anonym said…

    Hej!
    Jag heter Max och råkade hitta hit. Finns det någon möjlighet att du skulle kunna skicka Hello Saferide-låten till mig:P?
    Ha det!

     

Skicka en kommentar

<< Home