En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

lördag, november 17, 2007

Gospeltema

Gospeltema i Idol i all ära, men förutom gospelkören var det inte särskilt mycket gospel. Men poplåtar i pampig soulkostym är inte fel det heller. Daniel och Amanda är i en klass för sig i den där tävlingen.

Nåväl, den bästa popgospellåt jag hört på senaste är inte ny, men fantastiskt bra. Det är The Housemartins Lean on me från skivan London 0 - Hull 4, som jag fyndade (20 kr) på skivmässa nyligen. Den har ingen kör men väl det så karaktäristiska gospelpianot som jag har så lätt för att älska. Och en text som kanske inte är uttryckligen religiös men mycket mer gospel för mig än I still haven't found what I'm looking for och California dreamin' som förekom i Idol igår.

"Heavy burden on your shoulder?
Lean on me

Heavy burden on your shoulder?
Lean on me

Heavy burden on your shoulder?
Everyday just a little bit harder

Heavy burden on your shoulder?
Lean on me

Down and out without hope?
Lean on me

Down and out without hope?
Lean on me

Down and out without hope?
I'm right here, I'll help you cope

Down and out without hope?
Lean on me"


The Housemartins sångare Paul Heaton, sedemera sångare i The Beautiful south och soloartist har aldrig dolt sin politiska ståndpunkt (vänster). På housemartinstiden var han också troende men lär numera vara ateist. På innerfordralet till vinylen av London 0 - Hull 4, som var bandets första skiva, står det:

"The Housemartins say: Don't try gate-crashing a party full of bankers. Burn the house down! Take Jesus - Take Marx - Take Hope"

I The Housemartins ingick ju också Norman Cook på bas som efter Housemartins blev Fatboy slim och i hans musik finns också gospelinfluenser i vissa låtar.

The Housemartins var annars mest kända för deras version av Caravan of love som är en modern gospelklassiker och en av de första låtar jag skulle vända mig till i krissituationer. När man behöver nån att luta sig mot helt enkelt.

Etiketter: ,

1 Comments:

  • At lördag, 17 november, 2007, Anonymous Anonym said…

    Såg bara lite grann av Idol igår, men av det lilla jag såg så var det inte direkt så mycket gospel nej.
    Har du hört Aretha Franklins gospelinspelningar? De är fantastiskt bra.

     

Skicka en kommentar

<< Home