En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

tisdag, september 11, 2007

Det vackraste jag vet

Egentligen är det väldigt enkelt. I teorin åtminstone.

Det enkla och naturliga är det vackraste.

Få saker är så härligt som färska råvaror i matlagning.
Få saker är så behagliga som ett naturligt leende från någon man möter.
Få saker är så vackra som naturen på sommaren. Som en soluppgång en tidig sommarmorgon, en solnedgång över öppet vatten eller ett stilla regn över daggvått gräs.
Få saker är så underbara som en vacker kvinnoröst som säger eller sjunger vackra saker.

Allt detta sammantaget är förklaringen till att jag gillar Taken by trees. För precis så där låter Taken by trees. Som popmelodier i vårklänning.

Bakom namnet döljer sig Victoria Bergsman (tidigare i The Concretes). Vid sidan av Stina Nordenstam har Victoria popsveriges mest originella röst. Hon sjunger aldrig rakt ut. Hon vrider och vänder på orden och hon fraserar så man blir knäsvag ibland.

"But can't you see I'm lovesick
I need a cure so bring it real quick
This time I'm fearing heartbreak
Look at the time, it's almost daybreak"

(Taken by trees - Lost and found)


Precis som Gorky's zygotic myncis skiva How I long to feel that summer in my heart och Björn Olssons mästerverk Kräftan låter som sommaren så låter Taken by trees Open field som våren. Jag köpte skivan förra veckan. Och hittills så ackompanjerar den sensommarens sista dagar alldeles utmärkt.

Kanske blir Open field den där vackra skivan som kommer tonsätta årets höst. Ungefär som John Legends Once again gjorde det förra året och The Cardigans - Super extra gravity gjorde det 2005. Tankar på våren gör sig väldigt bra på hösten.

Bland alla låtar på skivan finns också två instrumentallåtar som lättar upp helheten. Nog för att Victorias röst är behaglig att lyssna på men för helhetens skull passar instrumentallåtarna perfekt in på skivan.

Texterna handlar om stort och smått. Mycket om kärlek så klart. Den bästa popmusiken handlar ju alltid om kärlek.

"Guess I should know better
when it comes to falling in love again"

(Taken by trees - Only yesterday)




För ingenting är så vackert som kärleken.

Etiketter: