En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

tisdag, augusti 21, 2007

Kylie!

Om någon mot förmodan då och då klickar in på min last.fm-sida och ser vad jag verkligen lyssnar på ser man nu att Kylie Minogue avancerar snabbt på listorna över mina mest spelade låtar.

Anledningen heter Ultimate Kylie och är en dubbel-cd med hennes hits och lite andra låtar från hela hennes karriär.

Allt är inte guld som glimmar. Men ack så mycket guld det finns ändå:

I believe in you
Can't get you out of my head
Slow
Where the wild roses grow
Spinning around
Love at first sight
On a night like this
The loco-motion (7" mix)
Hand on your heart
Give me just a little more time
Celebration
Tears on my pillow

Detta är ändå bara de mest oemotståndliga låtarna. Det finns säkert fler hits bland de övriga spåren också. Det lär ploppa upp några till favoritlåtar under hösten. Och vilken formkurva hon har också. Alla singlarna från 2000-talet är magiska. Och när hon nu är på väg tillbaka efter sin sjukdom tycks intresset och antalet fans vara större än någonsin.

Det kanske är svårt att erkänna det för sig själv. Men sådan här överdrivet kitschig och "genomtänkt" popmusik är i sina bästa stunder svårslagen. Anledningen till att det är Kylie som jag har lyssnat på ofta senaste veckan och inte Ola eller Måns, som också gör "genomtänkt" pop, är att Kylie har blivit försedd med mycket bättre låtskrivare än egentligen alla sina konkurrenter. Ola och Måns har kanske fått en-två-tre hits till sina plattor. Kylie har under typ tjugo år gjort fler hits än vad som borde vara möjligt med sån här pop. (Sedan har jag fått nog av Ola och Måns med flera efter att ha lyssnat en del på P3 i sommar. Däremot är det inte ofta man hör Kylie i år om man inte själv söker upp musiken.)

Underskatta heller aldrig texterna i sådan här musik. Det är inte håkanpoesi eller bob hund-fyndigheter men ändå väldigt hög klass:

I don't believe that beauty,
Will ever be replaced
I don't believe a masterpiece
Could ever match your face
The joker's always smiling
In every hand thats dealt
I dont believe that when you die
Your presence isnt felt

But I believe in you
And I believe in you
But I believe in you
And I believe in you

And if you ever have to go away
Nothing in my world could ever be the same
Nothing lasts for ever, but together til the end
I'll give you everything I have again and again
(Kylie Mingoue - I believe in you)

Allt det här beror väl på att Kylie är ett unikum. Koolare och bättre sångerska än alla andra. Madonna är kanske större stilbildare och en större artist men i min lilla värld heter drottningen av pop Kylie.

Etiketter: