En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

söndag, oktober 21, 2007

Gil & Miles

Livets största fynd i iTunes music store var när jag i veckan såg att boxen The Complete Columbia Studio Recordings med Gil Evans & Miles Davis bara kostade 90 kr. 127 spår, mer än sju timmar musik.

Boxen innehåller albumen Miles ahed (1957), Porgy & Bess (1958), Sketches of Spain (1960) och Quiet nights (1962) plus en lång rad alternativa tagningar. Sketches of Spain har jag sedan tidigare och har skrivit om den här och här, de övriga albumen är nya bekantskaper. Jag har inte hunnit lyssna på dem särskilt mycket än, men jag tror inte jag kommer bli besviken. Miles ahead, Porgy & Bess och Sketches of Spain brukar räknas som mästerverk och några av alla russin i den stora Mileskakan. Dessa tre album har fått 5 av 5 stjärnor på allmusic.coms ranking, vilket brukar vara en god värdemätare på musik.

Gil Evans del i det hela? Gil Evans arrangerade låtarna till små symfonier. Till sin hjälp hade han alltid ett storband fullt med ypperliga instrumentalister som antingen på egen hand bygger upp stämningen eller lägger en ljudmatta som Miles trumpet kan sväva iväg över. Har man gillat Kind of blue kommer man nog gilla den här musiken också. Är man mer inne på sentida Miles så märker man snabbt att detta skiljer sig avsevärt från till exempel Bitches brew och Jack Johnson. Men det är egentligen lika het musik som Miles runs the voodoo down från Bitches brew. Bara att dessa inspelningar är mer lättlyssnade, men med samma intensitet och kompromisslöshet som det mesta Miles gjorde.

Visst är boxar i "verkligt" format mycket trevliga att äga, men den här kostar ett antal hundralappar om man vill köpa den faktiska boxen. Så att lägga 90 kr på de här 127 låtarna är verkligen årets största rekommendation. Det här är musik som lät fantastisk när den spelades in och nu snart femtio år senare blir man lika förtrollad som då. Denna musik kommer leva till tidernas slut. Det är verkligen inte mycket musik i den här världen som är så här bra. Lyssna och njut!

Etiketter: , ,

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home