En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

onsdag, april 25, 2007

Dagens låt: Farfars vals

För de flesta i det här landet behöver det inte sägas alls. Men för den gemene bloggläsaren behöver man kanske säga det då och då - Monica Zetterlund var en fantastisk sångerska!

Jag lyssnar själv ofta på sångare och sångerskor som många tycker inte kan sjunga och jag försvarar gärna dessa till 100%. Men givetvis lyssnar jag också på de personer som verkligen kan sjunga, alltså de som både kan hålla tonen samt besitter den obeskrivliga förmågan att man inte kan sluta lyssna på orden som sjungs.

Monica Zetterlund var precis en sådan sångerska. Fantastisk röst, fantastisk inlevelse och så vill man lyssna om och om igen. Det finns alltid mer att upptäcka. Dagens favoritlåt heter Farfars vals och är skriven av Lars Färnlöf och Beppe Wolgers, inspelad 1963.

Man kan alltid, om man gillar musikteoretiska diskussioner, diskutera om musik kan vara tidlös eller om den bästa musiken alltid präglas av sin samtid. Oavsett vad låter Farfars vals enormt bra idag. I bakgrunden bakom Monicas sång ligger ett synnerligen detaljrikt jazzkomp. Jag har ingen aning om vilka som spelar på inspelningen men det är en oerhört samspelt och flexibel liten jazzkombo, förmodligen med Sveriges jazzelit. Men den stora behållningen är förstås Beppes text och Monicas sång. En klassiker och en personlig favoritlåt.

Etiketter: , ,