En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

söndag, december 17, 2006

Årets låtar 2006

Ne-Yo - So sick (acoustic version)
Som jag älskar den här låten. Det är souldramatik och 250 % själ när han sjunger om att han måste byta ut telefonsvararmeddelandet eftersom det säger att vi inte kan komma till telefonen, men nu har hon stuckit och då är inte heller 15 juli ett datum värt att markera i almanackan för det blir ju inget jubileum nu längre. Årets bästa låt, lätt.

Lily Allen - Littlest things
Vackraste stunden på Alright still är när Lily förklarar hur pojkvännen höll hennes nervösa hand när hon skulle presenteras för hans kompisar.

Lily Allen - Knock 'em out
Hon snodde pianot från Professor Longhairs klassiker Big chief och jag tappade fattningen totalt när jag hörde Knock 'em out första gången. Fast låten som finns på Myspace som är något annorlunda och något bättre. I slutet av låten försöker hon bortförklara att hon inte vill ge ut sitt telefonnummer och ropar "aids, aids, I've got aids" precis innan låten tonar ut. Av någon anledning klipptes det tyvärr bort till albumversionen, vilket är synd eftersom det gör låten lite roligare.

Björns vänner - Anna Vennergren
Klockren pop om den mystiska Anna Vennergren. Som jag skrev tidigare, Björns vänner är i mitt tycke ett av Sveriges bästa popband.

Helt off - Det brinner i Paris
Liveversionen på Platens i höstas är svårslagen på listan över bra livelåtar jag har sett. Det är jämförbart med att se Håkan köra Kom igen Lena i warpspeed eller när Timbuktu & Damn snodde blåset från Beyoncés Crazy in love / Chi-Lites Are you my woman (tell me so) till sin Jag drar. Det brinner i Paris blev ett fem minuter långt upplopp där den samlade energin i lokalen fick Linköping att lysa i nattmörkret många timmar efteråt.

John Legend - Maxine
Det här är också klassisk soul i 2006-version och jag älskar varje sekund av den här låten. Bästa låten på ett väldigt bra album.

Petter featuring Desmond Foster - Storstadsidyll (Kyaal remix)
Helt plötsligt dök den upp på radion i somras, en ny version av en redan bra låt. Embee samplade Håkans Gårdakvarnar och skit i originalet, Kyaal satte reggaekomp på låten och lät Desmond Foster sjunga Håkans del. Bästa svenskspråkiga låten i år.

Moneybrother - Bara ett fån gör så mot sig själv
Dom vet ingenting om oss eller Från Klaraberg till dig är måhända bättre men det var denna som gjorde mig gladast. På förhand kände jag inte till någon låt som skulle vara med på skivan och när jag trodde att skivan var slut hördes plötsligt en bekant melodi som jag först inte kunde placera men som jag sedan insåg var Nick Lowes Only a fool breaks his own heart. Nä, det är inte Nick Lowe som har skrivit låten men det är han jag förknippar den med, även om ett av mina första iTunesköp var Might Sparrow och Byron Lees version som jag tror är original men jag vet ärligt talat inte. Moneybrother gav en ny dimension till en redan femstjärnig poplåt och det är verkligen inte illa.

Håkan Hellström - Båda sidor nu
Håkan Hellström - Försent för edelweiss
Även om han inte släppte mer än två singlar i år så kvalificerar sig båda baksidorna in på listan över årets bästa låtar, här är det romantikern och textförfattargeniet som visar upp sig från sin bästa sida och inte ett öga är torrt.

Koop - Come to me
En av årets bästa poplåtar gjordes av jazzduon Koop med sånghjälp av Yukimi Nagano och redan på de inledande takterna insåg jag att låten måste vara med på den här listan. Jazz, pop, kärlek, kan det bli bättre?

Jonas Kullhammar Quartet - Corny waltz
Jonas Kullhammar befäste sin plats som jazzsveriges nummer ett med ett album utan minsta svagheter, en konsert som jag fortfarande drar på mungiporna åt och en låt som låter som det bästa John Coltrane har gjort även om den är skriven av Berndt Egerbladh en gång för längesedan.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 Comments:

  • At måndag, 18 december, 2006, Anonymous Anonym said…

    Bra lista! Jag har nog bara hört Håkan-låtarna, Moneybrother, Petter och Helt Off av dom där. Men nu måste jag absolut kolla upp dom andra också.

     
  • At lördag, 23 december, 2006, Anonymous Anonym said…

    En årets Bästa Låt-lista brister på när inte Thåströms "Om Black Jim" finns med.
    Annars hyfsat klockrent!

     

Skicka en kommentar

<< Home