En midsommarnattsdröm

"Och en skivaffär i centrum som ett hål genom kulissen ut i verkligheten, drömmen. Ut till färgerna man bara ser på bio" - Lars Winnerbäck

måndag, april 30, 2007

Dörrarna till jazzvärlden

Om man aldrig har lyssnat på jazz tidigare och inte har en aning var man ska börja kan det kanske vara bra med lite tips på ställen där man kan börja leta. Förhoppningsvis hittar man då den eller de sorters jazz som man gillar mest.

Min egen ingång till jazzen fick jag uppfinna själv. Jag har inte ärvt det från mina föräldrar. Mina viktigaste inspirationskällor var Ken Burns tv-serie om den amerikanska jazzhistorien som gick i SVT, gissningsvis någon gång runt 2001, feber.se där Mats Olsson och Lennart Persson skrev inspirerade texter om alla sorters jazz, samt en kompis som redan hade börjat lyssna på jazz och som var snäll och lät mig låna Goran Kajfes första skiva Home.

Till att börja med, det finns inget som heter "att förstå jazz". Åtminstone inte för mig. Möjligtvis kan etablerade jazzmusiker "förstå" jazz men jag gör det inte. Jazz är nog inte så mycket svårare att börja lyssna på än någon annan musikstil. Är man bara mottaglig och vill låta sig svepas med så räcker det.

Man kan säga att det är svårt att börja lyssna på jazz eftersom man själv förmodligen måste söka upp den aktivt. När man väl har börjat lyssna kan man säga att det är lätt att gå vidare. För om man hittar en jazzmusiker som man gillar har man med stor sannolikhet direkt hittat ganska många plattor där denne medverkar på.

Jazzskivor säljs vanligtvis inte i så många exemplar. Istället har jazzartister fått ge ut många skivor. Det är också standard att folk gästar varandras plattor till höger och vänster. I och med att det finns så mycket jazz att tillgå ska man inte räkna med att skaffa sig en komplett överblick, det blir ett heltidsjobb bara det i så fall.

Det kanske är svårt att upptäcka jazzen för den har existerat så länge och gått igenom många faser och stilar. Men gillar man inte en stil kanske man gillar en annan. Och det är fritt fram att gilla precis vilka delar man vill. Det finns inga rätt eller fel.

Några vanliga jazzstilar:
Tradjazz. Gammaldags jazz med korta låtar som ofta låter "glada".
Storbandsjazz. Ett storband består av många musiker till skillnad från till exempel kvartetter och kvintetter. Framför allt brukar de innehålla många blåsare: trumpetare, trombonister och saxofonister.
Bebop. Korta låtar som spelas i ett rasande tempo. Stora fixstjärnor var Dizzy Gillespie och Charlie Parker.
Modal jazz. Utvecklades av Miles Davis i och med Kind of blue från 1959. Lugn, melodisk jazz.
Hardbop. Inte lika högt tempo som bebopen men fortfarande väldigt explosiva låtar.
Fusion. På sjuttiotalet ville man kombinera jazz och rock och kopplade in elbasar, syntar och effektpedaler.

Sedan finns det många förgreningar hit och dit. Jazzpop, jazzig hiphop, eller elektronisk jazz som har vuxit starkt på de senaste åren. Spår av jazz hörs ofta också i soul, funk, bossa nova, samaba, house med mera.

Några olika ingångar i den oändliga jazzens värld:

Live! Att se jazz live är nog det lättaste sättet att fastna. Ett riktigt bra liveband kan ge oförglömliga minnen. Några bra svenska liveband: Jonas Kullhammar Quartet, E.S.T. (Esbjörn Svensson Trio), Oddjob, Goran Kajfes Head Spin, Ludvig Berghe Trio, Miriam Aïda, Musicmusicmusic med flera.

Skivor! Jazzskivor kan man ofta hitta billigt på både cd och vinyl. Det finns mängder av bra jazz att hitta. Här är några bra att börja med:
  • Miles Davis - Kind of blue
    En av världens allra bästa skivor. Brukar sägas vara den mest sålda 
    jazzskivan i världen. Vacker som en kvällssol.

  • John Coltrane - A love supreme
    John Coltrane tonsatte sin religösa övertygelse på fyra låtar. Bitvis lättlyssnat och bitvis lite mindre. En klassiker.

  • Jonas Kullhammar Quartet - Son of a drummer
    I mitt tyckte är JKQ Sveriges bästa jazzgrupp och definitivt den grupp som har bidragit mest till mitt jazzintresse. Son of a drummer är deras bästa skiva hittills. Sprakande sampspel och en dundrande uppvisning i både lugna och hetsiga låtar.

  • Jan Johansson - Jazz på svenska
    Sveriges mest sålda jazzskiva. Jan Johansson och Georg Riedel skapade magi genom att less is more. Svenska folkvisor i jazzkomp och Visa från Utanmyra borde vara Sveriges andra nationalsång


Känner man för att ta ett brett perspektiv på jazzen direkt köper man lämpligen boxen The house that Trane built. Det är en sammanfattning av skivbolaget Impulse historia och på boxen finns nästan all sorts jazz representerad. Fyra skivor och inte en död sekund.

Radio!
Lite jazz kan man höra i Sveriges Radio fortfarande. Klicka in på deras hemsida och kolla in veckans sändningar.

Myspace!
Jazzen har fortplantat sig snabbt på Myspace. Bland svenska musiker finns i princip alla representerade där. Sök upp något namn eller grupp och lyssna och klicka sedan vidare till de vänner som han/hon/de har listat på sin sida.

Övrigt!
Diskutera med vänner och bekanta. Låna skivor. Ladda ner. Diskutera på nätet (kanske på www.dagensskiva.com). Läs bloggar Jazz på svenska eller Tobydammit & Co. Klicka in på intressanta skivbolag Moserobie (Jonas Kullhammars bolag), Headspinrecordings (Goran Kajfes och David Österbergs bolag, Hoob (Fabian Kallerdahls bolag). Sök på Youtube.

Men framför allt. Lyssna och låt dig svepas med. En lång skattjakt väntar.

Etiketter: